Arbejdet i den økologiske vinmark

Jobbet består i at arbejde grundigt med jorden og f.eks. så dæk-afgrøder i stedet for at bruge ukrudtsmidler. Dette forhindrer andet i at gro mellem rækkerne og tilføjer samtidig jorden kvælstoffer (se billedet til venstre). Og flot er det!

Der bruges naturlig gødningsstoffer som komposteret kogødning i stedet for kunstgødning. For at undgå brugen af pesticider fremmes mængden af natrulige fjender til skadedyrene.

Bonden forsøger også at fremme biodiversitet, hvor andre planter end vin tilskyndes til at gro i og omkring vinmarken. Biodiversitet - det at lade andre planter gro end vinplanter - hjælper med til at regulere jordbunden med gavnlige insekter, edderkopper og mider, ligesom det er med til at give ly og mad (pollen, nektar og andre insekter) og erstatter behovet for kemiske pesticider eller insektmidler (se billedet nedenfor).

Det der ikke kan fuldt ud kontrolleres med biodiversitet kan kontrolleres med brugen af naturlige forekokmmende plante- eller mineral ekstrakter, som ikke efterlader nogen rester i hverken jord eller frugt.

Biodynamisk insekthaveI områder med fugtigere klimaer er det dog ikke helt uproblematisk, da der her ofte opstår meldug. Mod dette bruger økologerne kobbersulfat, og dette synes der at være et behov for at begrænse, da stofferne - dog naturligt forekommende - efterlader kobber i jorden.

Det er hævet over enhver tvivl, at økologiske principper beskytter miljøet og de mennesker, der arbejder på vingården i højere grad end de konventionelle metoder, der kæmper med bivirkningerne ved brugen af de forskellige syntetiske sprøjtemidler.