Biodynamisk vinbrug

Biodynamisk vinbrugBiodynamisk drift er en økologisk dyrkningsform, som har været kendt i mange år. Der stilles en række tillægskrav, ud over de krav, der stilles til økologisk dyrkning, som skal være opfyldt for biodynamiske fødevarer.

Bl.a. forudsættes brug af specielle biodynamiske præparater, der virker regulerende på omsætningen i komposten og stimulerende på humusdannelsen.

Biodynamisk dyrkning er baseret på kendskab til, hvordan mennesker, jord, planter og dyr kan udgøre en helhed. Driftsmetoden udnytter i praksis døgnets og årets kosmiske rytmer og stræber efter giftfrit og harmonisk kredsløb i landbruget.


Faktisk stammer de biodynamiske ideer fra den østrigske filosof Rudolf Steiner. Han mente, at al vækst var influeret af energi, der stråler ud fra månen, stjernerne og planeterne. Iflg. Steiner er positionen af månen og stjernerne i bestemte konstellationer af betydning for væksten af blade, rødder, blomster og frugt. De biodynamiske bønder laver markarbejdet ud fra denne viden.

Der vies stor opmærksomhed på jorden, som skal være porøs og biologisk set levende. Der bruges ofte heste til markarbejdet for at undgå at køre jorden for fast.

Man kan mene om biodynamisk vinbrug, hvad man vil - noget af det kan virke som det rene øre-gas og hokus-pokus, men det er seriøse vinbønder, der går efter høj kvalitet og den gode smag på en bæredygtig baggrund. Man fristes til at tro, at det er små-religiøse eller sekteriske mennesker, der interesserer sig for denne metode, men rent faktisk er det meget ofte landbrugsingeniører eller biologisk uddannede vinbønder med "Master of Wine"- titler mv. Det kræver en virkelig dygtig og indsigtsfuld vinbonde at dyrke biodynamisk og faktisk er nogle af verdens absolut største vine produceret efter de biodynamiske metoder.

Vineksperter overraskes konstant over disse vines kvalitet, smag, karakter og energi.