Smagen af økologisk vin

De konventionelle vine udsættes for syntetiske sprøjtemidler, der går direkte over i vinen - dette er tilfældet ved alle konventionelle vine - selv de meget dyre, anerkendte og eksklusive vine. Der er tale om kræftfremkaldende, hormonforstyrrende og reproduktionshæmmende stoffer. Dette er for så vidt galt nok.

Hvad der er næsten værre.... Tilsætningsstofferne stjæler smagen! Svovl (sulfitter) er her den største synder og de fleste økologiske vin indeholder dog også lidt svovl, men generelt kun ca. 1/3 ifht. konventionelle vine. Mange økologer forsker i at kunne producere helt sulfit-frie vine og selvom dette er en krævende og risikofyldt proces, så er resultaterne indtil videre særdeles lovende mht. smagen af vinen.


Konventionelle vine kan tillige blive udsat for tilsætning af sukker, pulver-syre (hvis druen er syrefattig) og designer-gær for at få vinen til at smage af det, man ønsker. Den dyre og langsommelige egefadslagring erstattes sommetider af egespåner og -ekstrat, der hældes direkte i vinen, så der opnåes et ønskværdigt fadpræg. Mangler der "garvesyre" fåes dette også i pulverform. Velbekomme!!

Manglende smag kommer tillige ofte af, at druerne drives frem med kunstvanding og kunstgødning. Der bliver nok mere af den, men så meget desto mindre smag. Til gengæld er den billig og hurtig på hylderne. Meget få økologiske vinbønder kan finde på at vande deres vinplanter - vinplanter skal helst lide lidt, siger nogle. Så søger vinplantens rødder dybt ned og trækker saft og kraft fra jorden med op - og det smages.

Vi synes, vin primært skal smage af det, den er lavet af - nemlig druerne. Det kræver, at man passer på jorden, planten og giver vinen, den tid, den kræver - og ikke hælder alt mulig ned i den. (læs om den økologiske dyrkningsmetode her)

Økologien er en selvfølge hos os af 3 afgørende grunde:

1. ​Du undgår pestcidrester og andre tilsætningsstoffer i vinen.
2. Vinen smager af det, den er lavet af - og af mere.
3. Du støtter vinbonden, der har valgt at skåne miljøet, sig selv, sin familie og medarbejdere mod sygdom, fordi de ikke behøver at håndtere giftstoffer.